Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

28401510-ABzG3

Bilden från ”Ljungstorps historia” websidan

”9. I Varnhems (Skarke) socken, Valle härad, finnes ett stup, som kallas »Rammelaklev». I en sägen om Himmelsbergets uppkomst (ULMA 25:53:I) säger upptecknaren, A. Wingstrand, i en not: »Rammelaklev är en ättestupa strax ovan Varnhems eller, som den ock kalls, Klosters kyrka. I nämnda Rammelaklev påstås dörren och ingången till Billingen vara.» Ättestupan finnes omnämnd hos Sjöborg (anf. a. s. 12) samt är beskriven och avtecknad i Per Thams Anmärkningar om Ordaförståndet i vår äldsta Historia s. 13 f.”

(”Valhall och ättestupa i västgötsk tradition” av Johan Götlind, s. 76-77 / Folkloristiska Studier och Samlingar 2 / Folkminnes-Studier tillägnade hilding celander den 17 juli 1926)

IMG_3298

IMG_3299

På karta: ”Ättestupor i Västergötland”

(”Valhall och ättestupa i västgötsk tradition” av Johan Götlind, s. 75 / Folkloristiska Studier och Samlingar 2 / Folkminnes-Studier tillägnade hilding celander den 17 juli 1926)

götlindkartaRamlaklev

Ramlaklev_SN_1985

Bilden från ”Ljungstorps historia” websidan

”Ramlaklev är vida känt som ättestupa och boplats för jätten Ramunder eller Ramle, som han också kallas. Han lär på ”gamledar” blivit förvandlad till en ståtlig diabaspelare, som kan beskådas i rasbranten nedanför ättestupan.”

(Från ”Ljungstorps historia” websidan)

ORTNAMNSREGISTRET (Institutet för språk och folkminnen / Varnhem socken : Valle härad : Skaraborgs län):

Ramlaklev_Ortnamnkartor.eniro.se_m_nx7Km ramlaklevGE